0

Z poradnika dziewiarki, czyli z jakich włóczek dziergam

Zobacz blog







Zobacz blog

Moda na dzierganie trwa. Coraz więcej osób chętnie sięga po druty, by sprytnymi rękami wyczarować bardziej lub mniej oryginalne dzianiny. Do grona osób dziergających coraz częściej dołączają mężczyźni. Wszystkich łączy z pewnością pasja do zamieniania kłębków włóczki w niepowtarzalne elementy garderoby. 


Ostatnimi czasy powstało wiele sklepów internetowych, gdzie można zakupić gotowe wyroby rękodzielnicze i pasmanterii oferujących różnego rodzaju włóczki. A jest ich co niemiara. Mamy w czym wybierać. Dostępna jest bogata paleta kolorów i rodzajów. Przed wielu laty dziergało się z popularnej anilany i ręcznie przędzionej wełny owczej. W Pewexach, gdzie kupowało się za dolary i bony, wybór był większy. 

Na uwagę zasługuje fakt, że nie jesteśmy już ograniczeni do szorstkiej, nieprzyjemnej w dotyku przędzy wełnianej. Na rynku pojawiło się wiele propozycji bardzo miękkich odmian wełny, jedwabiu, kaszmiru. Są włóczki posiadające w swoim składzie wyłącznie naturalne włókno i mieszanki z włóknem sztucznym. 

Szlachetne włóczki do tanich nie należą, ale jakość wykonanych z nich dzianin jest o wiele wyższa od tych, które wydziergano z nitek słabszej jakości.

Przez długie lata dziergania przez moje ręce przeszły różne włóczki. Do jednych chętnie wracam, inne nie skradły mojego serca. 

Z biegiem lat coraz chętniej dziergam z włóczek lepszych jakościowo, widząc jak dzianiny zachowują się w użytkowaniu.

Przedstawić teraz moją opinię o wybranych przędzach. Będzie to opinia subiektywna, ale może komuś się przyda. A może w komentarzach pojawią się też zdania na temat włóczek, do czego serdecznie zachęcam.


1. 






Dalej







Artykuł Z poradnika dziewiarki, czyli z jakich włóczek dziergam pochodzi z serwisu Polskie Rękodzieło.

Dalej

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.