0

Liście i owoce w karmelu

Zobacz blog







Zobacz blog

Karmel do dekoracji i zatapiania…

…tego, co chcielibyśmy na na przykład torcie umieścić…

Byłam sobie z psem na spacerze, a w domu czekał biszkopt…na tort. Nie miałam pomysłu ani na krem, ani tym bardziej dekorację, czy styl…nie było smaków, które by mnie pociągały, czy owoców, które by zachwycały…
I tak spacerując sobie i rozmyślając o powyższych zainspirował mnie park pełen jesiennych kolorów, liści i owoców 😉 które bardzo chciałam zaadoptować do mojego tortu…w taki sposób powstał tort jesienny 😉

Karmelowe dekoracje

Ze spaceru przyniosłam liście i owoce jesieni, czyli kasztany i jabłuszka 🙂 Wszystkie zdobycze zabrałam do kuchni, gdzie umyłam, a następnie na ręczniku papierowym wysuszyłam.

Karmel

Na szklankę cukru potrzebujemy pół szklanki wody. Do dość wysokiego garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, zalewamy wodą i wstawiamy na palnik (początkowo średni, po rozpuszczeniu cukru mały gaz). Gotujemy, aż karmel stanie się żółty, delikatnie złoty…zajmie to około 15-20 minut. Karmelu nie mieszamy! Bo w chwilę może się skrystalizować. Mój jak widać na załączonym obrazku jest ciut bardziej niż zloty…bo dla gotującego się karmelu przejście od złotego do ciemniejszego to chwilka 😉

Gotowy karmel wyłączamy, zostawiamy na chwilę, żeby piana opadła i teraz łyżkę włożyć do środka już możemy 😉 coby karmelu nabrać.

Dekoracje z karmelu 

1. na woskowaną stronę papieru do pieczenia wylewamy dowolne kształty i czekamy, aż dekoracje zastygną i wystygną
2. przygotowujemy miskę z zimną wodą i do niej wlewamy, różnymi, okrągłymi i ósemkowymi 😉 ruchami karmel, po czym od razu wyciągamy dekoracje i przekładamy na papier do wyschnięcia

Liście i owoce w karmelu

Umyte i suche nasze owoce, czy liście moczymy w karmelu, po czym przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie na papier, żeby wyschły…
Moje dekoracje, poza jabłuszkiem jadalne …raczej nie były, ale jakby tak na przykłada liście mięty w karmelu zrobić, to z pewnością nie jeden amator miętowych karmelków by się znalazł 😉
UWAGA!
Dekoracje są delikatne i nietrwałe, można kilka godziny przechowywać w lodówce.
Dekoracje takie umieszczamy na tortach, jak najkrócej przed podaniem, a już z pewnością w ten sposób, na tych na których masa jest śmietanowa.

Życzę Wam wielu jesiennych inspiracji, bo najbliższy polsko – złoto – jesienny tydzień zapewne będzie ich pełen 😉

Dalej







Artykuł Liście i owoce w karmelu pochodzi z serwisu Polskie Rękodzieło.

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.