0

Krem z białej czekolady ze śmietaną, do tarty

Zobacz blog

Krucha tarta z białą czekoladą

Znów mam dla Was przepis bez zdjęcia 🙁 Tym razem krucha tarta wprawdzie nie zniknęła pod osłoną nocy ♥ Ale człowiek się nie zdążył spostrzec, a i tak noc ciemna i niefotogeniczna nastawała 😉 Krem z białej czekolady jest błyskawiczny i bardzo łatwy w przygotowaniu, do tego jakieś ekstra nie słodkie dodatki i gości macie w garści 🙂

Składniki:

duża śmietana 30% 300 – 350 ml
2 czekolady białe, czyli 200g
dodatkowo:
kwaśne smarowidło (u mnie dżem porzeczkowy)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijamy i przekładamy do rozpuszczonej, wystudzonej, ale wciąż płynniej czekolady. Mieszamy.
Upieczony, wystudzony spód do tarty , smarujemy dżemem, a następnie wylewamy krem z białej czekolady, wkładamy do lodówki i jeśli chcemy dekorować, to jak całość trochę stężeje.

Moja dekoracja była z pierniczków świątecznych i nimi zainspirowana mam dla Was pomysł na wersję spodu bez pieczenia 😉

Tarta z białą czekoladą bez pieczenia

Pierniczki*, albo inne ciasteczka wyciągamy z pudełek i dajemy im czas na…wyschnięcie 🙂 Suche mielimy i łączymy z rozpuszczonym masłem.
Jeżeli nasze pierniczki, to „mąka”, w tej wersji, to pamiętając o maśle, które w pierniczkach już jest, dodajemy mniej, niż połowę (jak w klasycznym kruchym) ilość – ciężkości mąki, masła…
No dobrze, to była bardzo nieudolna próba, wytłumaczenia ilości ☺ Po polsku będzie tak: na 300g pierniczków, 100g masła:) (albo 400 i 150☻)

„Ciastem” wykładamy formę, dość porządnie dociskamy i zostawiamy w lodówce do stężenia, żeby następnie posmarować dżemem i wylać na taki spód krem z białej czekolady 🙂 I tu umieszczamy całość, w lodówce, do stężenia.

*pierniczki można zastąpić herbatnikami, których suszyć nie trzeba 😉

Smacznego 🙂

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.