0

Wielkanoc

Zobacz blog

 Dużymi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne i z tej okazji postanowiłam upiec moje ozdoby wielkanocne. Tegoroczne dekoracje będą z masy solnej. Przyznam się, że po raz pierwszy użyłam tego materiału, więc nie miałam w tym doświadczenia. Wszytko wyszło bardzo dobrze, a drobne spękania bardzo mi się podobają. Jedynym minusem tej techniki było strasznie długie suszenie, masa przesiedziała w piekarniku prawie 2,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Przed pieczeniem odcisnęłam w masie solnej wzory gumowymi stemplami do scrapbookingu. Do wycinania kształtu jajek użyłam nakrętki od mężowej pianki do golenia, lekko ściskając jej czubek. Pamiętałam też o zrobieniu dziurek. Teraz już tylko wybiorę się po wiosenne gałązki i można ozdabiać dom.
masa solna
masa solna

masa solna

masa solna

masa solna

Przepis na masę solną:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka soli
pół szklanki mąki ziemniaczanej
ok szklanki wody

Temperatura jest sprawą indywidualną, w zależności od wielkości elementów, pomiędzy 150 – 170 stopni. Nie używajmy termoobiegu.


Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.