0

Shakskuka po polsku … z marchewką ☺

Zobacz blog

Jajka sadzone na…na marchewce 😉


Shakshuka w oryginale jest z pomidorami, papryką, cebulą i bliskowschodnimi przyprawami…więc, czy moje jajka można nazwać shakshuką ;)?

Zapraszam 😉

Składniki

1 marchewka (średnia, albo dwie małe)
por około 5 cm
masło łyżka
natka pietruszki
sól
2 jajka

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w piórka 😉 Na patelni, na maśle szklimy delikatnie posolonego pora, dodajemy marchewkę i dusimy, smażymy, aż marchewka będzie miękka.
Wbijamy dwa jajka na marchewkę, bardzo delikatnie solimy jajka, po czym przykrywamy i całość smażymy/dusimy kilka minut …a ich ilość uzależniona jest od tego jak bardzo ścięte jajka lubicie 🙂
Trochę drobno pokrojoną natką możemy posypać jajka przed przykryciem, a dla pietruszkowych smakoszy doprawić przed podaniem też;)

Smacznego 🙂
Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.