0

Roladki schabowe

Zobacz blog







Zobacz blog
Witajcie po dłuższej przerwie.
Taki leń i niemoc mnie ostatnio ogarnęły, że ani pisać, ani czytać mi się nie chciało 🙁
A teraz chyba czuję nadchodzącą wiosnę i budzę się do życia 🙂

Na powitanie – coś kulinarnego.
Dziś na obiad zrobiłam roladki schabowe, czyli zrazy schabowe.

Danie szybkie i proste.

Składniki:

– 4 kotlety schabowe
– 4 plastry boczku, ja użyłam wędzony
– kawałek sera żółtego
– cebula
– musztarda
– olej, masło
– przyprawy

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbić na cienkie plastry, ale nie tak mocno, żeby nie zrobiły się dziury.
Posypać solą, posmarować bardzo cienko musztardą i na to ułożyć kawałki/plaster boczku, ser pokrojony w słupki oraz wiórki cebuli. Posypać słodką papryką.
Na jednym kotlecie wyżyłam się zbyt mocno i zrobiła się dziurka. Położyłam w tym miejscu plaster boczku, aby ją „załatać” 🙂

Zawinąć roladki. Od razu powiem, że zrobiłam to niezbyt dokładnie, bo zawinęłam w rulon, a to trzeba było również boki zawinąć. Przez to ser wypłynął w trakcie duszenia 🙂

Na patelni rozgrzałam olej i masło, na gorący tłuszcz włożyłam roladki.

Obsmażyłam je z każdej strony po kilka minut.

Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem około 30 minut.
Na tym zdjęciu widać, że ser wypłynął 🙁

Roladki podałam z ziemniakami, polałam je sosem z pieczenia (bez tego rozpuszczonego sera). Dodatkowo była surówka z jabłka i marchewki. Całość posypałam natką zielonej pietruszki.

A na koniec mam pytanie – jak udusić/upiec schab, aby nie był suchy?
Roladki są smaczne, ale mięso jest trochę wiórowate. Hm ….
Pomysł miałam dobry, ale coś z wykonaniem zaszwankowało 🙂 Schab, jak i inne mięso, można zapewne nadziewać różnymi produktami. Zależy, co kto lubi. Tylko dlaczego jest taki suchy?
Macie jakieś sposoby na ten schab?
                                                  

pozdrawiam
Gosia
Dalej







Artykuł Roladki schabowe pochodzi z serwisu Polskie Rękodzieło.

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.