0

Risotto z dynią i grzybami

Zobacz blog







Zobacz blog

Risotto czy zupa?


Czy Wy wiecie, że we Włoszech, skąd risotto się wywodzi, nierzadko pełni funkcję takiej naszej zupy 🙂 I ona zupa i ono risotto i on makaron mogą być primo piatto – pierwszym daniem.

U nas dziś risotto z podgrzybkami, dynią na i primo i secondo piatto 😉 Zapraszam 🙂

Składniki:

pół dyni piżmowej
około 6 podgrzybków
cebula
szklanka ryżu
2 – 3 szklanki domowego wywaru warzywnego
pietruszka natka
oscypek
masło – czubata łyżka
masło klarowane do smażenia

Cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy dynię, moja pokrojona w dużą kostkę, wcześniej obrana i pozbawiona pestek. Smażymy chwilę z cebulą, po czym dodajemy grzyby pokrojone w plasterki, smażymy wszystko razem. Wsypujemy ryż i smażymy z resztą składników, aż zacznie być szklisty.

Teraz najprostsza i najmozolniejsza część risotto …wlewanie ciepłego, gorącego bulionu 🙂 Robimy to po trochu, za pierwszym razem możemy wlać szklankę, zamieszać, przykryć. Co jakiś czas  podnosimy pokrywkę i w razie potrzeby dolewamy trochę wywaru. W ten sposób wykorzystamy przynajmniej dwie szklanki wywaru, przy ryżu brązowym może się jeszcze trzecia przydać 🙂

Na bardzo małym ogniu gotujemy ryż z grzybami i warzywami, do miękkości i ugotowania ryżu 🙂 Jak ryż będzie miękki wyłączamy kuchenkę i dokładamy masło.

Jak masło się rozpuści, mieszamy i możemy podawać, każdą porcję posypując startym na małych oczkach tarki oscypkiem i posiekaną natką pietruszki.
Trochę startego sera możemy też dołożyć do risotto wraz z masłem.

Smacznego 🙂
Dalej







Artykuł Risotto z dynią i grzybami pochodzi z serwisu Polskie Rękodzieło.

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.