0

Przetwory z jabłek

Zobacz blog
Były ogórki. Teraz czas na jabłka.
Sąsiadka  zaprosiła mnie do swojego ogrodu, aby nazbierać jabłek.

przetwory z jabłek, jabłka w słoikach na zimę, jabłka na szarlotkę

Co z nich zrobić?
Nie mogły za długo leżeć, bo niektóre był lekko uszkodzone i zaczęły wokół nich latać małe muszki.
Nie mam zimnej piwnicy, ani ziemianki, więc trzeba było szybko je przerobić.

Zrobiłam jabłka w słoikach na zimę, na dwa sposoby.

przetwory z jabłek, jabłka w słoikach na zimę, jabłka na szarlotkę

Przepis I

Jabłka – na zdjęciu po prawej stronie – to jabłka robione tradycyjnie.
Tzn. obrane, pokroiłam na małe kawałki. Dodałam trochę cukru (niewiele) i smażyłam na małym ogniu dość długo, często je mieszając.
Następnie przełożyłam do słoików i zapasteryzowałam.

przetwory z jabłek, jabłka w słoikach na zimę, jabłka na szarlotkę

Przepis II

Ten przepis dała mi sąsiadka, właścicielka ogrodu.
Ponieważ ma dużo jabłek, więc robi je w „szybki” sposób.
Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Zostawić w misce na około dwie godziny, aby puściły sok. Odlać sok (można z niego zrobić kompot, kisiel). Do jabłek dodać trochę cukru, wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować.
Ponieważ przeznaczyłam te jabłka na szarlotkę, więc włożyłam je do słoików 0,9 l. Pasteryzowałam przez godzinę. Tutaj proces pasteryzacji jest znacznie dłuższy niż w I przepisie.
Troszkę jabłek zostało, więc włożyłam je do mniejszego słoika i pasteryzowały się razem.
Po wystudzeniu oczywiście musiałam otworzyć ten mały słoik i spróbować.
Pyszota 🙂 Rozpływają się w ustach 🙂
Te z pierwszego przepisu również 🙂

przetwory z jabłek, jabłka w słoikach na zimę, jabłka na szarlotkę

Jabłka robione na obydwa sposoby nadają się do szarlotki , do naleśników, do bułeczki na śniadanie.
Nie dawałam do nich cynamonu, bo mój małżonek nie lubi, ale oczywiście można dodać 🙂
Według uznania.

przetwory z jabłek, jabłka w słoikach na zimę, jabłka na szarlotkę

Są o wiele smaczniejsze, niż jabłka kupne w słoikach lub dżemy.
W zasadzie porównywanie domowych przetworów do gotowych, to barbarzyństwo 🙂

Jakie macie sposoby na przerobienie jabłek?
To są w zasadzie owoce dostępne cały rok. Czy warto się napracować i robić robić je w słoiki?

pozdrawiam
Gosia
Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.