0

Najlepsze lody na świecie – czekoladowo-kardamonowe :)

Zobacz blog

Od zeszłego roku wpadłam w szał robienia lodów domowych. Wypróbowałam kilka przepisów na lody śmietankowe i sorbety, ale pierwszy okazał się być najlepszy. Polecam. Na bazie tego przepisu zrobiłam lody czekoladowo-kardamonowe.
1. Gotuję około litr śmietanki 30% z 1/3 szklanki cukru oraz rozgniecionymi w moździerzu 4 ziarnami kardamonu
2. Ubijam mikserem w osobnym naczyniu  6 zółtek z 1/2 szklanki cukru
3. Ciągle miksując wlewam do żółtek gorącą śmietankę przez sitko, żeby odcedzić większe kawałki kardamonu, dodaję kakao na oko.
4. Całość wlewam do garnka i podgrzewam do temperatury 80
5. Czekam aż wszystko wystygnie, wkładam do zamrażalnika i co 2 godziny miksuję.
6. Póki są jeszcze ciekłe przelewam część do foremek na lody, a resztę zostawiam w pudełku i potem nakładam je gałkownicą w tradycyjne kulki 🙂
Z braku innych foremek użyłam choinki bożonarodzeniowej 🙂 Od góry czekoladowo-kardamonowe, na dole malinowe.
Od lewej sorbet brzoskwiniowy, po prawo lody waniliowe 🙂

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.