Makaron zapiekany z cukinia, papryką, pomidorami i mozzarellą

Zobacz blog

Zapiekanka makaronowa – jesienna

 Wykorzystuję ostatnie chwile sezonowych warzyw łącząc je z niesamowitym makaronem z zielonego groszku. Takie kluseczki dostałam od koleżanki: „byłam w sklepie, a on taki dziwny, zielony, no i bez glutenu, to o Tobie pomyślałam” ;*

Składniki:

250 g makaronu z zielonego groszku
1 cebula
1 papryka
350g cukinii
2 pomidory (opcjonalnie)
puszka pomidorów, a najlepiej słoik własnych
250 g mozzarelli (startej na tarce)
oliwa
sól
pieprz
oregano
natka pietruszki

Makaron gotujemy…ostrzegam, gotuje się błyskawicznie 😉 Odcedzamy, hartujemy.
Cebulę kroimy w piórka, szklimy, dusimy, dodajemy pokrojoną paprykę, dusimy. Kroimy cukinię w dużą kostkę, dokładamy do papryki, solimy, przyprawiamy i wciąż dusimy. Dla lepszego się duszenia dodaję jeszcze pomidory obrane ze skórki.
Na koniec dodaję dużo poszatkowanej natki pietruszki, mieszam, ewentualnie solę.

W drugim garnku robimy pomidorowy sos. Puszkę pomidorów (najlepiej krojonych) podgrzewamy, doprawiając solą. Do gorących wsypujemy część sera (1/3), rozpuszczamy.

W misce mieszamy warzywa z makaronem i 1/3 sosu pomidorowego. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, polewamy resztą sosu i obsypujemy resztą sera.

Pieczemy 30 minut 190 – 200 st. C
Wyciągamy z piekarnika i jak wszystkie zapiekanki się powinno tak i tą zostawiamy na 10 minut w spokoju 😉

A następnie smacznego 😉

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *