0

Kruche ciasto z malinami i puszystą pianką

Zobacz blog

To najlepsze kruche ciasto z owocami, jakie jadłam 🙂 Ciasto rozpływa się w ustach a słodycz puszystej pianki równoważą kwaskowe, aromatyczne maliny.

Przepis pochodzi ze strony www.przepisownia.pl i jest przystosowany do urządzenia Thermomix. Ja jednak zrobiłam je przy użyciu klasycznego robota z łopatkami, modyfikując nieco oryginalny przepis.
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI 
I PUSZYSTĄ PIANKĄ

Składniki na kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 50 gram cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1/3 szklanki oleju

Ponad to 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych

Wykonanie:

Ze składników na ciasto zagnieść szybko ciasto pomagając sobie szerokim nożem. Nie wyrabiać ciasta, tylko zlepić palcami, żeby nie ogrzewało się od rąk. Podzielić ciasto w proporcji 2:1.
Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta wyłożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 30x40cm. Ja wyłożyłam blachę papierem do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Podpiec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, ostudzić.

Przygotować piankę: do suchej i czystej miski wlać białka, można dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie, a gdy się rozpuszczą wlać powoli olej i mieszać jeszcze przez chwilę.
Masę piankową wyłożyć na podpieczone ciasto, na piance ułożyć świeże lub mrożone maliny (mrożonych nie rozmrażać!). Wyjąć z zamrażalnika pozostałą część kruchego ciasta i zetrzeć na tarce
przykrywając maliny.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec z termoobiegiem 40 minut. Gdy brak termoobiegu, zwiększyć temperaturę pieczenia do 190 stopni.

Pozdrawiam

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.