0

Klej do decoupage – handmade?!

Zobacz blog

Ostatnio na stronie Tipy.pl znalazłam „przepis” na wykonanie kleju do decoupage. Pomysł zainteresował mnie dlatego, że od jakiegoś czasu poszukuję kleju, którego konsystencja jest bardziej żelo-zolowata niż wodnita. (Jeszcze takiego nie znalazłam…). W przypadku kleju-handmade można uzyskać dowolną gęstość roztworu. 🙂 Dzięki temu, przy naklejaniu dużych wzorów serwetkowych lub nawet całych serwetek, nie uzyskujemy tylu zmarszczek, co przy kleju stricte wodnym. 
Ponadto: nie trzeba wyciągać żelazka i prasować ;p, nie trzeba chodzić do sklepu i kupować gotowizny, bo wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, mamy w swojej kuchni ! 🙂 Zabrzmiało wszystko super-chemicznie i ciężkostrawnie :), ale już mówię o co chodzi ! 🙂
Czego potrzebujemy?
Zdjęcie pochodzi ze strony: klik
Mąka? – do zagęszczenia, cukier – żeby zrobić „kleik”. Ale po co olej?! – a no po to, żeby nasz klej pełnił także funkcję lakiero-podobną 🙂 Od „źródła” klej różni się jedynie proporcjami. Mi wyszła konsystencja wodnitej kaszki.
Co dalej?
  1. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki i wymieszaj je. 
  2. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzej całość na średnim ogniu (ale nie dopuść do wrzenia!!!). Na tym etapie można zmodyfikować konsystencję kleju. Jeżeli chcesz, aby był bardziej gęsty – dodaj więcej mąki, jeżeli powinien być bardziej rzadki – wlej odrobinę wody. Jeśli domowy klej-handmade ma też pełnić rolę werniksu – dodaj do niego więcej oleju.
  3. Gotuj klej na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 min, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały, a cukier rozpuścił. Nie dopuść do wrzenia !!! Jak osiągniesz pożądaną konsystencję, zdejmij rondelek z ognia. 
  4. Gotowy klej przelej do szczelnego pojemniczka (np. słoik). 
Koniec! 🙂
Wypróbowałam i działa 🙂 Polecam, dla tych co lubią eksperymentować i tak jak ja, szukają „domowych sposobów na…” 🙂

No i jest jeszcze jeden wieeeeelki plus! 🙂 TO NIE JEST CHEMIA !!!! 🙂

Dalej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.