Specjalistyczne piece do pizzy, czyli jak stworzyć domową pizzerię

Pizza to potrawa ponadczasowa, którą lubi chyba każdy z nas. Miękkie ciasto, stopiony ser, pyszny sos pomidorowy i zróżnicowane dodatki to mieszanka, w której trudno się nie zakochać. Niestety, rosnące ceny w pizzeriach czy zamykanie lokali w pobliżu naszego domu nierzadko stają na przeszkodzie miłośnikom tego włoskiego przysmaku. Warto jest więc wziąć sprawy w swoje ręce i postawić na specjalistyczne piece do pizzy, dzięki którym sami przyrządzimy przepyszną pizzę dla nas i naszych bliskich. Obsługa takiego pieca nie jest wcale trudna, zaś przy odrobinie wprawy zapomnimy o dawnej konieczności wyczekiwania na przyjazd dostawcy. Oto, co warto wiedzieć na ten temat.

Zasilanie pieca

Na rynku dostępne są trzy typy pieców do pizzy. Pierwszym z nich jest piec elektryczny, odznaczający się intuicyjną obsługą oraz niewielkimi gabarytami, pozwalającymi na domowy użytek. Urządzenia tego typu wyposażono w szereg programów, dostosowujących pracę pieca do przyrządzanych potraw. Dzięki temu, jest to znakomity wybór dla kucharzy-amatorów. Przykładem niezawodnego pieca tego typu jest tu chociażby model Sage-Pizzaiolo, dostępny w internetowym sklepie Luke. Urządzenie to wyposażono w aż pięć programów, a także wydajny piekarnik, osiągający temperaturę 400 stopni Celsjusza.

Alternatywą dla pieca elektrycznego jest model, opalany drewnem. Umożliwia nam on upieczenie wybornej, włoskiej pizzy, rozgrzewając się do 500 stopni w zaledwie 10 minut. Dzięki ceramicznej izolacji, piec nie traci swojego ciepła. Nowoczesne wykonanie paleniska umożliwia z kolei redukcję zużycia paliwa. A jeśli nie jesteśmy w stanie palić drewnem, równie znakomite osiągi zapewni nam profesjonalny piec gazowy.

Istotne parametry

Wybierając piece do pizzy, powinniśmy upewnić się, że interesujący nas model posiada możliwość wygodnej konfiguracji czasu oraz temperatury. Dobry piec powinien również oferować prostą wymianę kamienia ceramicznego, odpowiedzialnego za utrzymywanie odpowiedniej temperatury pieczenia oraz pochłanianie wilgoci. Urządzenia tego typu muszą być też proste w czyszczeniu, a także wyposażone w płytę szamotową, dzięki której możliwe będzie równomiernie wypiekanie.